Musikk kan forene ulike folkegrupper og vise at ulike etnisiteter kanskje ikke er så forskjellige fra hverandre som først antatt. Se bare på blues-sjangeren og hvordan den, som blanding av elementer fra både afrikansk sang og europeiske harmonier, fenget både hvite og svarte i de amerikanske sørstatene på 1920- og 30-tallet. På den tiden var det langt vanligere at det fantes egne utesteder for hvite og svarte enn i dag.
Bluesen vokste ut av sorgen de undertrykte afroamerikanerne fikk kjenne på i hverdagen, men mennesker fra alle samfunnslag skulle la seg fenge av den. Svarte musikere begynte plutselig å få platekontrakter, og hvite og svarte ble seende på samme dansegulv mens de danset til de samme låtene.
Viser hvor like vi mennesker er
I dag lever vi i et globalt samfunn hvor folk i ulike deler av verden eksponeres for den samme musikken, og kan nyte de samme låtene. På den måten blir det lettere for oss å ha ting til felles med mennesker vi møter fra andre land. Det at ulike sjangere elskes av mennesker fra forskjellige verdenshjørner er et vitne om hvor like vi mennesker egentlig er. Her i Norge har det lenge vært stor entusiasme for blues, til tross for at vi nordmenn har lite til felles med afroamerikanerne fra Mississippi-deltaet.
Likevel fenger musikken som kommer langveisfra. Kanskje kan det å lytte til musikk fra fremmede land gjøre oss mer åpne for andre kulturer? Har vi først fått sansen for låter fra en bestemt kultur, kan det godt hende vi ønsker å vite mer om denne kulturen nå som musikken har pirret nysgjerrigheten vår. Når du dessuten kjenner til en kulturs musikalske stil innen du drar for å besøke den, blir det lettere å integrere seg.
Leave a Comment