Høsten er her, og for mange av oss er det ensbetydende med at vi begynner med juleforberedelsene så fort Halloween er unnagjort. Man begynner kanskje med å kjøpe et par julegaver her og der, før man eventuelt flesker til med innkjøp av nytt julepynt. Mot slutten av november baller det naturligvis ytterligere på seg ved at man kjøper inn et titalls liter julebrus og kilovis med pepperkaker, mens seksten ulike julesanger dundrer utover musikkanlegget på kjøpesenteret samtidig. Men har du tenkt på der du svanser rundt i din nydelige julekjole hvordan tradisjonen med sanger forbeholdt julehøytiden begynte?
Festlige religiøse dager ble først sunget i Europa for tusenvis av år siden, men disse var naturlig nok ikke julesanger. Dette var hedenske sanger, sunget ved feiringen av vintersolverv mens folk danset rundt steinsirkler. Vintersolverv er den korteste dagen i året, som vanligvis finner sted 22. desember. Slike sanger ble tidligere skrevet og sunget ved alle de fire årstidene, men i dag har tradisjonen for religiøs festmusikk kun overlevd i sammenheng med julen.
Jul, feiringen av Jesu fødsel, begynte deretter å bli feiret på samme tid som tidligere nevnte vintersolverv, så de første kristne begynte å bytte ut hedenske sangene med kristne sanger i stedet. I år 129 kunngjorde en romersk biskop at en sang kalt «Engels salme» skulle synges ved julegudstjenestene i Roma. En annen berømt tidlig julesalme ble skrevet i 760 av gresktalende Kosmas av Jerusalem for den gresk-ortodokse kirke. Kort tid etter begynte mange komponister over hele Europa å skrive «julesanger». Derfor kan vi på mange måter si at Kosmas greske julevise er stamfaren til Mariah Careys juleklassiker «All I want for Christmas is you».
Imidlertid var det ikke mange som likte disse nye visene, ettersom de vesteuropeiske julesangene ble skrevet og sunget på latin, et språk som vanlige folk ikke kunne forstå. Det hele toppet seg rundt år 1200, hvor mange faktisk hadde mistet interessen helt for å feire jul!
Dette fikk derimot Frans av Assisi endret på, da han i 1223 startet opp sine julespill i Italia. Personene i stykkene sang sanger, eller salmer, som fortalte om julebudskapet. Noen ganger kunne refrengene til disse nye sangene være på latin, men normalt var det meste på språk som folk flest kunne forstå og bli med på! De nye julesangene spredte seg så til Frankrike, Spania, Tyskland og andre europeiske land.
Etter dette slutter man aldri å synge julesanger og julemusikk får seg bare en ytterligere oppsving på 1700-tallet, da komponisten Georg Friedrich Händel gir ut en julebok, som blant annet inneholder «Joy to the world», som har blitt spilt hver jul siden. På 1800-tallet sprer tyske juletradisjoner som juletrær, julekort og julegaver seg utover hele Europa. Og sammen med julesangene former dette basisen for de juletradisjonene vi har i Norge den dag i dag!
Leave a Comment